MHD Amed Şube Eşbaşkanı Zeynep Işık, hasta tutsaklara yönelik keyfi uygulama ve tecridin devlet politikası haline geldiğine dikkat çekti. Silivri 9 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi idaresinin devletin verdiği sağlık raporunu hiçe sayarak, bir kolu olmayan ve ihtiyaçlarını karşılamayan hasta tutsak Ersan Nazlier’i bir aydır hücrede tuttuğunu aktaran Işık, kamuoyunu ve devlet yetkililerini hasta tutsakların durumuyla ilgili acil olarak adım atmaya çağırdı.

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Amed Şubesi, cezaevindeki hasta tutsaklara yönelik keyfi uygulama ve hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Şube eşbaşkanları Devrim Barış Baran ve Zeynep Işık ile şube yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Işık, cezaevindeki tutsaklara yönelik keyfi uygulama, baskı ve ayrımcı uygulamaların devlet politikası haline geldiğini belirterek, son dönemde uygulanan tecrit, izolasyon politikaları, sürgünlerle hem hasta tutsaklar hem de ailelerinin mağdur edildiğini söyledi. Özellikle hasta tutsakların insan onuruyla bağdaşmayan uygulamalara maruz kaldığını vurgulayan Işık, “Hasta tutsaklar cezaevinde devlet gözetiminde bir bir ölürken bu ölümlere sessiz kalınmakta, pek çoğunun cezaevinde kalamaz raporu olmasına rağmen halen cezaevinde tutulmaktadır. Yine bu hasta tutsaklar tecrit politikasına tabi tutulmaktadır” dedi.

‘Bir kolu olmayan hasta tutsak 1 aydır hücrede tutuluyor’

İki eli olmayan hasta tutsak Ergin Aktaş’ın hücrede tutulduğunu, mektuplarının ise verilmediğini hatırlatan Işık, “Yapılan bu uygulama münferit olmayıp maalesef ki devlet politikası haline gelmiştir” diye konuştu. Bu uygulamaların son mağdurunun Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Silivri 9 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen hasta tutsak Ersan Nazlier olduğuna dikkat çeken Işık, sağ kolu olmayan ve tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacağına dair sağlık raporu olmasına rağmen Nazlıer’in 1 aydır tek kişilik hücrede tutulduğunu vurguladı. Cezaevi idaresinin devletin verdiği sağlık raporunu hiçe saydığını belirten Işık, “Tek kolu olmayan hasta tutsak günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmekte çok zorlandığını ve bir kısmını yerine getirmediği gibi tecrit politikasına maruz kalmıştır. Hasta tutsak günde bir saat tek başına havalandırmaya çıkarılmakta, ortak etkinlikler dahil hiçbir şekilde diğer tutsaklarla bir görüşme ve temasına izin verilmemektedir” dedi.

‘Hasta tutsaklar tahliye edilmeli’

Cezaevinde tutsaklara yönelik uygulamaların hem yurt içi hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Işık, “Hali hazırda cezaevlerinde 162’si ağır olmak üzere bin 144 hasta tutsak var. Bu vesileyle kamuoyunu ve devlet yetkililerini hasta tutsakların durumuyla ilgili acil olarak adım atmaya çağırıyoruz. Hukuka aykırı bu uygulamaların kaldırılmasını, hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesini ve bu tutsakların tedavilerini yapmayan, tecrit eden kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz” ifadesinde bulundu.

DİHA 25 05 2016

Paylaş