Kanser olduğum söylendi bir de nasıl konuşacağımı ve beslenme konusunda bilgi veriyorlar. Nasıl hissedecen. Azraille karşı karşıya pişti oynuyor gibi hissediyorum.
Gırtlak kanseri, şeker, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol hastası erkek mahpusun mektubu:
- Bize kendinizi anlatır mısınız?
(Kendinizi istediğiniz gibi tanıtabilirsiniz, isterseniz yaşınızı, işinizi, cezaevine girmeden önce nerede, nasıl yaşadığınızı, ailenizi, neleri sevdiğinizi, umutlarınızı, hayallerinizi yazabilirsiniz.)
Daha önce serbest olarak çeşitli mesleklerde çalıştım. İnşaat ustalığı, pazarcılık, en son yakalandığımda balıkçılık yapıyordum. Doğayı ve insanları seviyorum. Önce doğayı sonra insanları.
2. Ne zamandır cezaevindesiniz? Eğer ceza aldıysanız cezanız ne kadar, almadıysanız kaç yıl ceza ile yargılanıyorsunuz?
Bir fiil 1997’den beri. 36 yıl cezam var.
- Rahatsızlığınız nedir? Bugünlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz, sağlığınız nasıl?
8 senedir şeker hastasıyım. 3 senedir yüksek kolesterol ve 2 senedir de yüksek tansiyonum var. En son da 14 Ekim tarihinde yapılan biyopsi sonucu ses telimde kanser olduğu tespit edilmiş olup 14 Kasım’da ameliyat sırasında gırtlağımda da kanser olduğu tespit edildi. Ve ameliyat oldum. Her tarafım yaralı, yemek yiyemiyorum. Kendimi sağlıklı hissetmiyorum.
- Hasta olduğunuzu ne zaman, nasıl öğrendiniz?
Hasta olduğumu, ses kısıklığı şikayetiyle ceza evi doktoruna gittim. Önce bir iki ilaç verdi. Şikayetim devam edince beni Tekirdağ Üniversite hastanesine sevk etti. Orada mahkum koğuşu olmadığı için Trakya Üni. Tıp Fak. sevk etti. 3 ay geçti bu süreçte. bu süre uzamasa belkide gırtlağıma sıçramayacaktı. Yapılan biyopside kötü huylu olduğunu öğrendim.
- Cezaevinde revire çıkmakta, doktorla görüşmekte sıkıntınız oldu mu?
Haftada iki gün dilekçeyle baş vurduğum takdirde çıkabiliyorum
- Hastaneye nasıl götürülüyorsunuz? Bu konuda bir sıkıntınız var mı? Örnek verebilir misiniz?
adına Ring aracı dedikleri Tabutluklarla götürülüyoruz. daracık, kelepçelerle, nefes bile alamadığımız bir ortamda, sallantılı, gürültülü ve…
- Hasta olduktan sonra cezaevi hayatı sizin için nasıl oldu? Örnek verebilir misiniz?
İletişim kurmakta güçlük çekiyordum. Ancak operasyondan sonra bir çok olumsuzluk oluştu: (Ben ceza evinin şebeke suyunu içmek zorundaydım. Gelenim gidenim olmadığı için. Borular paslı olduğundan sular kırmızı akıyordu. Bu durumda benim sağlığımı olumsuz etkiledi ve etkileyebilecek olabilir.) yemek yiyememe, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu…
- Cezaevinde olduğunuz için hastalığınızın teşhis ve tedavisinde herhangi bir aksama oldu mu? (Dışarıda olsaydım bunlar başka türlü olurdu diyeceğiniz konular var mı?)
Birincisi sevk süreci çok uzun sürüyor, dışarıda bir günde hallolacak bir iş cezaevinde tam 3 ayımı aldı. Teşhisin gecikmesine neden oldu. İkincisi cezaevi yıllık sağlık taraması yaptırıp yine erkenden tanı konulmasına fiziki olarak engel oluşturuyor. Dışarıda olsaydım bu taramalarla erken tanı konulması ihtimalim olurdu. Burda ancak hastalık ortaya çıkıp ilerledikten sonra tedaviye (3 ay gecikmeli) başlayabiliyorum.
- Doktor, hemşire gibi sağlık çalışanlarından, diğer görevlilerden olumsuz bir tavırla karşılaştınız mı?
Hayır (Trakya Üniversitesi için)
- Hasta haklarını biliyor musunuz? Haklarınızı kullanabiliyor musunuz?
Bilmiyorum. Bilmediğim haklarımı da doğal olarak kullanıp kullanmadığımı da bilmiyorum.
- Hastalığınız konusunda size nasıl bilgi veriliyor? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi anlatır mısınız?
Kanser olduğum söylendi bir de nasıl konuşacağımı ve beslenme konusunda bilgi veriyorlar. Nasıl hissedecen. Azraille karşı karşıya pişti oynuyor gibi hissediyorum.
- Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin her yerindeki, durumu ciddi olan hastaların İstanbul Metris Cezaevi’nde yeni kurulan “hastane cezaevi”ne nakletmeyi ve burada tedavi edilmelerini düşünüyor. Bu konuda siz ne dersiniz? Hastane cezaevinde tedavi olmak ister misiniz? Neden?
Adalet bakanlığı cezaevinde halihazırda cezaevlerinde bir sağlık taraması bile yapamıyor. Benim fikrim bu açılacak olan hastane cezaevi. Bir çok hasta hükümlü tanıyorum durumu ciddi olanlarda var. Hiç birini götürdüklerini görmedim. Aksine hastalıkları son aşamada olsa da neredeyse bu hasta burada ölsün diye bir mantıkları var. Gitmek istemiyorum. Samimi ve çözüm üretmeye yönelik bir hareket olduğunu düşünmüyorum.
- 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16.maddesi ‘Hapis Cezasının İnfazının Hastalık Nedeni ile Ertelenmesi’ başlığını taşır. Bu maddenin 2. fıkrası ve Hapis Cezasının Ertelenmesi Hakkında Genelge’ye göre; “Diğer hastalıklarda (kanser hastaları gibi) cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır.” Bu düzenlemeden yaralanabilmek için bir geri bırakma kararı gerekmektedir. Bu karar, Adlî Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca verilir. Anılan düzenlemeden açıkça anlaşıldığı üzere, geri bırakma kararına ilişkin olarak sorumluluk Adli Tıp Kurumundadır. Kurumun raporu sonucu, hükümlünün infazının ertelenmesine veya ertelenmemesine karar verilecektir.
Bu yasa maddesinden haberiniz var mıydı? Bu konuda bir başvuruda bulundunuz mu, bulunduysanız sonuç ne oldu?
Yoktu. Hayır bulunmadım.
- Sizce hasta mahpuslar için neler yapılabilir? Devlet ve hapishane idareleri neler yapabilir? Sivil toplum kuruluşları ne yapmalı?
Hasta mahkumlar için her şeyden önce, tahliye edilip tedavilerinin tamamlanana kadar dışarıda olmaları gerekir. Çünkü cezaevinde haftada iki gün doktor oluyor. Çok yoğun ve yüzlerce hasta tutsağa bakmaya çalışıyor. Özellikle Tekirdağ devlet hastanesi doktorları, siyasi tutsaklar muayene için gittiğinde tepkili davranıyor, baştan savıyor. Kelepçeli muayene dayatıyor. Her şeyden önce Adalet Bakanlığı sağlık konusunda Askerin elini çektirmeli ve sağlık personeli (Bu iş için) çalıştırmalıdır.
- Bunların dışında söylemek istediğiniz şeyler varsa lütfen yazın.
Bırakılmak, dışarıda tedavi olmak isterim. Cezaevinde bu şartlarda kendime bakamam. Tekrarlamasından endişeliyim.
Bir cevap yazın