30.09.2021 tarihinde Medyaport.net’te yayınlanan haberi aşağıda bulabilirsiniz:
“İnsan hakları örgütleri, COVID-19 pandemisi gerekçesiyle getirilen ve artırılan kısıtlamaların, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini katmerlediğini, sağlık hakkı ve iletişim hakkı başta olmak üzere mahpusların pek çok temel hakkının pandemi gerekçesiyle yok sayıldığını bildirdi. İnsan hakları örgütlerinin ulaştığı bilgiler, COVID-19 pandemisi gerekçe gösterilerek getirilen kısıtlamaların hak ihlallerini artıracak şekilde uygulandığını gösterirken, salgından korunmaya yönelik asıl önlemlerin ise yeterli şekilde sağlanmadığı yönünde.
Buna göre, alıkonulma merkezleri ve hapishanelerde maske, fizik mesafe ve temizlik koşulları yeterli şekilde sağlanmıyor. Aynı şekilde, düzenli ve yeterli COVID-19 taraması yapılmıyor. Sınırlı şekilde yapılan PCR testi sonuçları mahpuslara bildirilmiyor. COVID pozitif mahpusların karantina koşulları ise son derece olumsuz. Aynı anda karantinada tutulan COVID pozitif mahpus sayısı 40’a ulaşabiliyor. Ayrıca, hapishanelerdeki vaka sayıları, COVID-19 nedeniyle yaşamını kaybeden mahpus sayısı, aşı olan mahpus sayısı şeffaf biçimde paylaşılmıyor.
Tüm bu bilgiler, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 27 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen “Cezaevlerinde COVID-19 Salgın Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri” başlıklı webinarda paylaşıldı. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Deniz Erdoğdu’nun kolaylaştırıcılığını üstlendiği webinara Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hapishane Komisyonu adına Av. Veysi Eski, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Tedavi Merkezleri Koordinatörü Dr. Canan Korkmaz konuşmacı olarak katıldılar.
‘PANDEMİ ÖNLEMLERİ KÖTÜ NİYETLE KULLANILIYOR’
Avukat Veysi Eski, pandemi gerekçesiyle getirilen kısıtlamaların hapishanelerde katmerli yaşandığını belirterek, bu kısıtlamaların hak ihlallerine vardığının toplumda algılanamadığını söyledi. Eski, pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların hapishanelerde kötü niyetli olarak kullanıldığını, neredeyse 1,5-2 yıldır aileleriyle bile görüştürülmeyen müvekkilleri olduğunu kaydetti. Eski, mahpusların dışarıyla görüştürülmedikleri gibi, kapalı oldukları halde kendi aralarında bile iletişim kurmalarının engellendiğini söyledi.
‘YENİ AÇLIK GREVİ DALGASI GELEBİLİR’
Avukat Gülseren Yoleri ise “Pandemi döneminde mahpusların her anının hak ihlalleriyle geçtiği yönünde bir tespit yapıyoruz. Yapılan başvurular, gerçekleştirilebilen görüşmeler ve resmi bilgilerden elde edilen sonuçlar bize bunu söylüyor” diye konuştu. Hapishanelerde hak ihlallerinin pandemi öncesinde de çok yoğun olduğunu, ancak pandemiyle birlikte aşı, test, karantina gibi yeni sorun ve ihlal başlıkları oluştuğunu kaydeden Yoleri, sadece Marmara Bölgesi’nde yer alan hapishanelerden ve sadece COVID-19 kaynaklı olarak iletilen sağlık hakkı ihlali başvurusunun 2 bin 142 olduğuna dikkat çekti. Pandemi gerekçesiyle bu ihlallere yasal zemin de hazırlandığını belirten Yoleri, hem alınan önlemlerin yetersizliği hem de hak ihlallerinin pandemi bahanesiyle sistematikleştirilmesinin büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Yoleri, mahpuslarının seslerini duyuramadıklarına ve tahammüllerinin bittiğine dikkat çekerek, yeni bir açlık grevi dalgası gelebileceği uyarısında bulundu.
‘HAK İHLALLERİ ARTTI, TEDAVİ SÜREÇLERİ AKSADI’
Dr. Canan Korkmaz da, alıkonulma merkezleri ve hapishanelere sadece pandemi döneminde gelen mahpuslar ile yapılan görüşmelerin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Buna göre, pandemi döneminde hapishanelerde kalan 73 kişiyle yapılan görüşmelerde; Maske temin edildiğini belirten mahpus oranı yüzde 12.3, hapishane görevlilerinin maske taktığını belirtenlerin oranı yüzde 38.3, ring araçları ile hücre ve koğuşlarda dezenfektan bulunduğunu belirtenlerin oranı yüzde 0, koğuşların havalandırıldığını belirtenlerin oranı yüzde 9.5, ring araçları ile hücre ve koğuşlarda fiziksel mesafeye uygun düzenleme yapıldığını belirtenlerin oranı yüzde 1,3 olarak tespit edildi.
Görüşmeler, COVID-19 konusunda mahpuslara bilgilendirme yapılmadığını ortaya koyduğu gibi, tıbbi değerlendirme süreçlerinde aksamalar yaşandığını da gösteriyor. Buna göre, hastaneye sevk süreçlerinde gecikme yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 61.6, revir hekimine erişimde aksamalar olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 47.9, mevcut hastalıklarının takibinde aksamalar yaşandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 57,5 olarak belirlendi. Görüş saatlerinde kısıtlama veya görüş yasağı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60.2, havalandırma, spor saatlerinde kısıtlama olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60.2, sohbet hakkında kısıtlama olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 61.6 olarak tespit edildi. Korkmaz, alıkonulma merkezlerinde kalan 99 kişiyle yapılan görüşmelerin sonuçlarının da bu verilerle paralel olduğunu kaydetti.
Webinarın tamamı https://www.youtube.com/watch?v=8MXVjR88SzI bağlantısından izlenebilir.”
Haber linki: https://medyaport.net/2021/09/30/hapishanelerde-salgin-onlemi-yok-hak-ihlali-var/
Bir cevap yazın