19.04.2021 tarihinde Yeni Yaşam Gazetesi’nde yayınlanan haberi aşağıda bulabilirsiniz:

Cezaevinde tutulan Adnan Yalçın ve İsa Gültekin, ilerlemiş yaşlarına ve ağır hasta olmalarına rağmen bırakılmıyor. Kanser hastası olan Gültekin ve Yalçın’ın yakınları bir an önce bırakılmaları için duyarlılık çağrısı yaptı

Cezaevlerindeki kötü koşullar nedeniyle hasta tutukluların sayısı her geçen gün artıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde bin 500’ün üstünde hasta tutuklu bulunuyor. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen yüzlerce hasta tutuklu, yaşamlarını tek başına sürdüremez hale geldi. Bırakılmayan hasta tutuklular ölüme terk ediliyorlar. Hasta tutuklulardan biri de cezaevinde kolon kanseri teşhisi konulan ve birçok hastalığı bulunan 60 yaşındaki Adnan Yalçın, 26 yıldır cezaevinde bulunuyor. Şu an Antep H Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yalçın, bugüne kadar sırasıyla Adana Kürkçüler, Konya, Maraş, Bingöl, Antep L Tipi, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde kaldı.

Kanser teşhisi

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cengiz Özbasar ve Mehmet Erol’un haberine göre, bel ve boyun fıtığı nedeniyle 2005’ten bu yana yürüyemez hale gelen Yalçın, cezaevinde hayatını koltuk değneğiyle sürdürüyor. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu 2015’te kolon kanseri teşhisi konulan Yalçın, ameliyat edildiği sırada kalp krizi geçirdi. Kolon kanserinin yanı sıra kalp (ritim bozukluğu), bel ve boyun fıtığı, yüksek tansiyon ve Hepatit B gibi birçok hastalığı bulunuyor. Yalçın’ın tahliye edilmesi için avukatları aracılığıyla 14 Aralık 2020’de Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaptığı başvuruda, Sağlık Kurulu cezanın infaz edilebileceği yönünde karar verdi. Tutuklu Yalçın’ın kardeşi Fuat Yalçın, ağabeyinin uzun süren tutukluluk nedeniyle kolon kanserinin yanı sıra birçok hastalığa yakalandığını söyledi. Ağabeyine kanser teşhisinin konulmasının ardından 2015’te ameliyat geçirdiğini belirten Yalçın, “Doktor, ağabeyimin bu şekilde cezaevinde kalamayacağını ifade etti ancak ağabeyim halen cezaevinde tutuluyor” dedi.

Başvurular reddedildi

Ağabeyinin tahliye edilmesi için bugüne dek birçok kez başvuruda bulunduklarını aktaran Yalçın, “Geçen bir yıllık süreçte ağabeyimin tahliye edilmesine ilişkin hem avukatımız hem de İnsan Hakları Derneği aracılığıyla üç kez Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Ancak hiçbir zaman talebimize karşı olumlu bir cevap alamadık” diye belirtti. En son 20 gün önce ağabeyiyle cezaevinde kapalı görüş gerçekleştirdiğini söyleyen Yalçın, “Ağabeyimin hastalığı son aşamaya gelmiş denilebilir, durumu gerçekten kötü. Çünkü iyi bir tedavi yapılmıyor. Cezaevinde gerekli olan ilaçlara istediğiniz zaman erişemiyorsunuz” diye konuştu.

Duyarlılık çağrısı

Tek taleplerinin hasta tutukluların tahliye edilerek tedavi edilmesi olduğunu dile getiren Yalçın, “Devletin buna karşı duyarlı olmalı ve bütün ağır hasta tutukluları serbest bırakmalı” çağrısında bulundu.

Tümör tüm vücuduna yayılmış

Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 67 yaşındaki kanser hastası İsa Gültekin’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Gültekin, 28 yıldır cezaevinde tutuluyor. Gültekin’in tahliye edilmesine 18 ay kaldı ancak pankreas ve safra kesesinde bulunan tümörün bütün vücuduna yayılmasıyla ağır bir sağlık sorunları yaşıyor. Hayati tehlikesi bulunan Gültekin, uzun süredir Tarsus Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor. Yaklaşık 8 ay önce yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle gittiği cezaevi revirinde kendisine diyabet teşhisi konulan Gültekin, uzun bir süre diyabet ilaçlarını kullandı. Cezaevinde hastalığı her geçen gün kötüleşen Gültekin, 25 kilo verdi. İdrarında kanama olması ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine en son Kasım 2020’de Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Hastanede yapılan tetkiklerde Gültekin’e Malign Neoplazm (kötü huylu tümör) teşhisi konuldu. Yaklaşık sekiz aydır ağır tümörün etkisinde yaşamını idame ettirmeye çalışan Gültekin, kötü cezaevi koşullarında gerekli tedaviler yapılmadığından hastalığı çok ileri seviyelere ulaştı. Gültekin’in yaşadığı ağır sağlık problemleri nedeniyle infazının ertelenmesi ve tahliyesinin istemiyle savcılığa yapılan başvuru ise, Mersin Üniversitesi Hastanesi tarafından düzenlenen “Hastaneye gidiş geliş yapabilir” raporu verildiği gerekçesiyle reddedildi. Babasının yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Aziz Gültekin (41), babasının hayati tehlikesi olduğunu ve bu salgın sürecinde cezaevi koşullarda tedavisinin yürütülemeyeceğini söyledi. Babasının vücudunda bulunan tümörün bütün vücuduna yayıldığını ve bundan dolayı ameliyat yapılamadığını anlatan Gültekin, “Doktorların başta yanlış teşhisi nedeniyle babam aylarca yanlış tedavi gördü. Tümör bütün vücuduna yayılmış ve ileri bir seviyeye gelmiş. Fakat hala babamı cezaevinde tutuyorlar. Babamızın tahliye edilmesini ya da kalan cezasının ev hapsine çevrilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın ve Adalet Bakanlığı’nın bu duruma sessiz kalmaması gerekiyor. Babam ölmeden bir adım atılsın artık” dedi.

Cezaevinde yeni yasak

Baskı, hak ihlali ve keyfi uygulamalarla gündemden düşmeyen Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde her gün yeni bir uygulama gündeme geliyor. Gazete ve dergilerin verilmediği cezaevinde, bu kez de mektuplarla birlikte gönderilen fotoğrafların tutuklu ve hükümlülere verilmediği belirtildi. Mektup okuma komisyonunun mektup zarflarıyla gönderilen fotoğrafları, “gönderen kişinin soyadı tutuklunun soyadıyla aynı değil” gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülere vermediği aktarıldı. Aileleri aracılığıyla durumu paylaşan tutuklular, cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarının son bulması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.”

Haber linki: https://yeniyasamgazetesi2.com/olume-terk-ediliyorlar/

Paylaş