Kırıklar Cezaevi’nde bulunan Crohn hastası Özgür Halk Dergisi çalışanı Devrim Ayık’ın sağlık durumu günden güne kötüye gidiyor. Ayık, ailesi aracılığı gönderdiği mesajda, tedavisinin engellendiğini ve hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti.

İzmir Kırıklar F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini cezaevinde 18 aya yakın bir süredir tutuklu bulunan kapatılan Özgür Halk Dergisi çalışanı Devrim Ayık, açık görüşte bir araya geldiği ailesi ile paylaştı. Sağlık durumu ve cezaevi koşullarına ilişkin oğlunun aktardıklarını paylaşan anne Hülya Ayık, “Nisan ayından bu yana açık görüşe gidemiyorduk. Devrim kendisi kron hastasıdır. İlerleyen süreçte kanser olma riski ile karşı karşıya. 18 aya yakın bir zamandır cezaevinde ve tedavisi yapılmıyor. Kendisi en son gördüğümüzden bu yana 10 kilo zayıflamış, 56 kiloya kadar düşmüştü. Kendisinin tedavi edilmesi için başvurularda bulunduk. Ancak şu ana kadar herhangi bir sonuç alamadık” dedi.

‘AYAĞA KALKACAK TAKATİM KALMADI’

Ayık’ın 14 günde bir iğne kullanması gerektiğini belirten anne Ayık, “Bu iğnelerin her biri 2 bin 500 lira değerinde. Bu sebeple dışarıda olması ve tedavisinin yapılması gerekiyor. Başvurumuzu yeniledik ve sonuç bekliyoruz. Bugüne kadar ameliyat olduğu dönemde bile hastalığından şikâyet etmemişti. Ancak durumu iyice ağırlaşmış olacak ki ayağa kalkacak takati kalmadığını söyledi. Bu bile durumunun ne kadar acil olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

‘HAVA ALINACAK ALAN BIRAKILMADI’

Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini de aktaran Ayık, “Havalandırmaların üstünün kapatılmak istendiğini söyledi. Cezaevinde hava aldığımız başka bir alan yoktur. Kapatılması ile birlikte nefes alacakları bir yerin kalmayacağını ifade etti. Cezaevinde çok sayıda hasta tutsak var. Eğer havalandırmaların üstü kapatılması durumunda Kırıklar cezaevinden yakın zamanda çok sayıda tabut çıkabilir. Yine 3 kişilik koğuşlarda 6 kişinin kaldığını ve keyfi muamelelere maruz kaldıklarını söyledi. Tecrit uygulanan cezaevinde tecrit içinde tecrit uygulanır hale getirildiğini söyledi” diye konuştu.

Konu ile ilgili aradığımız cezaevi, yetkili kimsenin bulunmadığını ve konu hakkında bilgi verilemeyeceğini söyledi.

DİHA 15.12.2016

Paylaş