Yaklaşık 20 yıldır hapishanede olan siyasi tutsak Rıza Yıldırım beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Twitter aracılığıyla TAYAD’lı Aileler’in adresinden “Aynı hapishanede kalan arkadaşı Kubilay’ın mektubu” imzası ile yayımlanan mektupta Yıldırım’ın ihmaller nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.
‘’Kubilay’ın mektubu’’nda, Rıza Yılmaz’ı ölüme götüren süreç şöyle anlatıldı:
“Çeşitli rahatsızlıkların yanısıra son bir yıl içerisinde sağlığında endişe verici gelişmeler yaşandı. Kilo kaybı ve halsizlik şikayetiyle tedavi sürecini başlattı aylar önce. ‘Normal’ denildi, ‘Psikolojik’ denildi. Yine devam eden hastane gidiş-gelişlerinde bu defa ‘panik atak’ teşhisi konuldu. Ve ağır psikolojik ilaçlar yazıldı. Bu ilaç idare tarafından her sabah birer adet şeklinde veriliyordu. Ağır ve yan etkileri fazla olan bir ilaç… Kullandığı sürece günü daha uyuşuk ve halsiz geçiriyordu. Haliyle iyileşme olmadı ve şikayetleri artmaya, sıklaşmaya başladı. Son günlerde neredeyse kalkamaz ve ihtiyaçlarını tek başına göremez hale gelmişti.”

Pazartesi’den Cuma’ya keyfi bekleyiş

Pazartesi günü Yıldırım’ın durumunun kötüye gittiğini aktaran Kubilay, mektubunu şöyle sürdürdü: “Durumu kötü olduğu için yanındaki arkadaşı ‘acil’e gönderelim demiş. Zile basmışlar, gardiyanlarla yapılan konuşmalar neticesinde ertesi gün revir doktorunun beklenmesi kararı vermişler. Salı günü revire çıkarmışlar, doktor ‘nöroloji’ bölümüne sevkini yapmış. Dönüşte hiç yürüyememiş. Salı’dan Cuma’ya kadar hücre içerisinde neredeyse hiç kalkamamış. Cuma öğleden önce hastaneye götürüp film çekmişler ve hapishaneye geri göndermişler. Hücrede birkaç defa yere düşmüş. Bu düşmelerden biri tehlikeli denilebilecek şekilde olduğu için yanındaki arkadaşı şüphelenip hızla gardiyanları çağırmış. Durumun ciddiyetinden şüphelenmeye başladık. Cuma gününü hastanede geçirdi. Cumartesi sorduğumuzda ‘kontrol amaçlı uyutuluyor muhtemelen öğlene getirilecek’ dediler. Cumartesi akşamı da 2’inci müdür geldi ve ameliyat yapıldığını, servise geçtiğini, bilincinin açık olduğunu söyledi…”

“Yıldırım’ı ihmaller öldürdü”

Kubilay, Yıldırım’ın ölümüne yol açan ihmalleri şöyle sıraladı:
“-Aylardır teşhisinin yapılmamasında en hafif tabirle bile ihmal var.
-Hapishane gidiş gelişlerinde bitmek bilemeyen üst-ayakkabı aramaları, mahkum hasta odasının olmaması, saatlerce daracık ring hücresinde bekletilmesi sağlığını daha da bozmuştur.
– Verdikleri psikolojik haplar bu sonucu tetiklemiştir.
– Salı günü revir doktoru acil sevk yaptırmayarak, Cuma gününe kadar geçen sürede bu sonucun doğmasına katkı yaptırmıştır.
-Cuma günü nöroloji bölümünde sadece filminin çekilip geri gönderilmesi, müşahede altında tutulmaması ihmaldir.
– O gün bile saatlerce ringde bekletilmesi, havasız kalması beyin kanaması geçirmesine son damla olarak etki yapmıştır. “
TAYAD’lı aileler de Yıldırım’ın yaşamını yitirmesine ilişkin Cumartesi günü 13.30’da Galatasaray Lisesi önünde eylem yapacağını duyurdu.

BİRGÜN 09.06.2016

Paylaş