Doktorların “acil ameliyat olması gerekiyor” yönündeki uyarılarına rağmen cezaevi yönetimi tarafından tedavisi engellenen kalp hastası Vedat Durdu, cezaevinin bilerek tedavisini engellediğini ve yaşamını sürdüremez hale geldiğini belirtti.

Toplumun kanayan yarası haline gelen ve AKP’nin çözümsüzlüğe sevk ederek şantaj politikasına dönüştürdüğü hasta tutsaklar da her gün bir yenisi ekleniyor. İHD raporlarına göre cezaevlerinde 261’i ağır olmak üzere 600’den fazla hasta tutsak bulunmasına rağmen yeni operasyonlarla bu durum daha da derinleştiriliyor. 2 ay önce tutuklanan ve Ankara Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen tutsak Vedat Durdu’nun kalp hastası olduğu ve durumunun ciddi olduğu ortaya çıktı. Son operasyonlar kapsamında tutuklana Durdu, 2006 yılında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde damar darlığı (AORT), kalp kapakçığı yetmezliğinden dolayı açık ameliyat oldu. Durdu ardından 2014 tarihinde hem Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hem de Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde ameliyat oldu.

Doktorlar acil ameliyat önerdi

Ağır kalp hastası olan ve HDP Patnos ilçe yöneticisiyken tutuklanan Durdu, tutuklandıktan sonra tedavisi engellenmeye başlandı. Durumuna ilişkin cezaevinden gönderdiği mektupla yaşadıklarını anlatan Durdu, “Cezaevine geldiğimde rahatsızlandım. İlk önce revire sonrada kampus içindeki hastaneye götürüldüm. Oradan gece saatlerinde beni Numune Hastanesi’ne acil servise götürdüler ancak poliklinik bayram nedeniyle kapalıydı. Bayramdan sonra Numune Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi polikliniğine götürüldüm. Hem buradaki doktorlar hem de kampus hastanesindeki doktorlar kesin ve acil bir şekilde kalp kapakçığı yetmezliğinden dolayı ameliyat olmam gerektiğini söylediler” bilgisini paylaştı.

Verilen randevu sevkini iptal ediyorlar

Durdu’nun anlatımlarına göre, bu acil durumuna rağmen tedavisi engellendi. Durdu, bu durumu da şu sözlerle dile getirdi: “Ekokardiyografi tetkiklerim yapıldı ve ameliyat için bana randevu verildi. Ancak verilen randevu birkaç gün sonra olmasına rağmen, cezaevi yönetimi ‘falanca gün hastaneye gideceksin’ diyerek sevkimi iptal ediyor. Verilen randevu tarihinin üzerinden 50 gün geçti. Cezaevin yönetimi tedavimin yapılabilmesi için hala hastaneye götürmedi. Hastalığım basit bir hastalık değil. Son zamanlarda yaşamımı devam ettirmekte büyük zorluklar yaşıyorum.”

DİHA 23.11.2015

Paylaş