Hasta mahpus Hasan Kaçar‘ın durumu TBMM gündemine de taşındı. BDP milletvekili Ayla Akat Ata, TBMM’ye, hasta mahpus Kaçar’ın durumu hakkında bir soru önergesi verdi.  Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından cevaplanması istenen 23 Ekim 2013 tarihli soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. Maddesi gereğince yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim.

Ayla Akat Ata

Batman Milletvekili

İnsan Hakları Derneği’nin raporuna göre 10 Eylül itibariyle Türkiye cezaevlerinde 154’ü ağır olmak üzere 526 hasta mahpus bulunmaktadır. 29 yaşındaki Hasan Kaçar adlı ağır hasta mahpusun durumu da ailesinin ve insan hakları örgütlerinin çabalarıyla son günlerde hasta mahpuslar sorununu tekrar gündeme getirmiştir. Ankilozan Spondolit hastası olan Hasan Kaçar şu anda yürüyemez ve hareket edemez haldedir. Bağırsaklarındaki sıkıntı nedeniyle ameliyat olmuş, böbrek ve karaciğerlerinde ciddi rahatsızlıklar oluşmuş ve bunların sonucunda aşırı üşüme, hararet, kanlı idrar, kusma ve bayılma gibi ciddi sorunlar yaşar hale gelmiştir. Ailesi Hasan Kaçar’ın uyuyamadığını, tekerlekli sandalyede yaşayıp başını dahi çeviremediğini ve serumla beslendiğini ifade etmiştir. Bu koşullarına rağmen halen cezaevinde tutulmakta olan mahpusun durumuna ilişkin yetkililerin aldığı tek önlemse durumunun Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmesi için Haziran ayında hasta tutsaklar için düzenlenmiş olan Metris R Tipi Cezaevi’ne sevk edilmesi olmuştur. Yakınlarının ve cezaevinde bulunan diğer mahpusların ifadeleri burada durumunun daha da kötüleştiği yönündedir. Diğer cezaevlerinde tutulan hastalar birlikte kaldıkları sağlıklı mahpuslar tarafından bakılabiliyorken, “Rehabilitasyon” amacıyla düzenlenmiş olan bu cezaevi hasta mahpusların bir araya getirildiği bir “toplama kampı”na dönüşmüş durumdadır.

Bu bağlamda,

1-      Bakanlığınız ağır hasta mahpus Hasan Kaçar’ın kötüleşen sağlık durumunu göz önüne alarak tahliye edilmesi için bugüne kadar ne gibi çalışmalar yürütmüştür?

2-      2002 yılından bu yana cezaevlerinde yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpusların ölüm nedenleri, yıllara ve cezaevlerine göre dağılımı nedir?

3-      Bakanlığınızın 2013 yılı açıklamalarına göre son 3 yıl içinde mahpus ölümlerinin sayısında artış olduğu görülmektedir. Bakanlığınız bu artışın sebepleri konusunda hangi bulgulara ulaşmıştır?

4-      Artan mahpus ölümlerinin hapishanelere ilişkin yapısal bir sorunun varlığına işaret ettiği göz önünde bulundurularak Bakanlığınızın hasta mahpuslar sorununun çözümü amacıyla yürütmekte olduğu bir program var mıdır?

5-      Bakanlığınızın hasta mahpusların tedavisi için olumlu bir gelişme olarak sunduğu Rehabilitasyon Tipi Hapishanelere yönelik ciddi eleştirilerin söz konusu olduğu göz önünde bulundurularak bu konuda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

6-      Pilot bir çalışma olarak sunulan R Tipi Hapishanelerin yaygınlaştırılması düşünülmekte midir?

Paylaş