Hasta tutuklu ve hükümlülerin ceza ertelemesi işlemlerini hızlandırmak için Adalet ve Sağlık Bakanlıkları arasında protokol imzalandı.
(CNN TÜRK) — Sağlık sorunları yaşayan tutuklu ve hükümlülerin ceza ertelemesi için süreç hızlandırıldı. Adalet ile Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle, artık hastane raporları doğrudan Adli Tıp’ta görülebiliyor. Uygulamada şu ana kadar 80 kişiye rapor verildi, 100 kişinin de işlemi sürüyor.
Sağlık sorunları yaşayan tutuklu ve hükümlüler serbest kalıyor. İnfaz ertelemesine ilişkin yasa ocak ayında çıkmıştı. Sadece ölüm riski olan ceza ertelemesi nedenleri arasına, “ağır hastalık nedeniyle cezaevinde hayatını tek başına idame ettirememe” kriteri eklenmişti. Ama, yasa maddesi, prosedürün uzaması nedeniyle pratiğe dönüşmedi. Adalet Bakanlığı geçen ay içinde adım attı, süreç hızlandı.
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, sürecin hızlandırılması için Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalandı. O protokole göre, hastalık nedeniyle cezaevinden çıkmak istiyen tutuklu veya hükümlünün devlet hastanelerinden aldığı rapor anında Adli Tıp’ın web sayfasında görülüyor. Bu da infazın ertelenmesi işlemlerini kısaltacak.
Bakanlık verilerine göre, şu ana kadar yaklaşık 80 kişiye infazın ertelenmesi yönünde rapor verildi. Bunlardan yaklaşık 10 tanesi terör suçlarına dair tutuklu veya hükümlülere ait. O raporlar son aşamada mahkeme ya da başsavcılık tarafından incelendi. Nihai karar bu merkezlerde verildi. İlk çıkanlar arasında, “Elfo Ana” olarak bilinen 8 yıldır cezaevinde bulunan 79 yaşındaki Elfo Ürper var. Yine BDP’li Adil Zozani’nin kayınbiraderi kanser hastası olan Taylan Çintay da cezaevinden çıkanlar arasında.
Rapora rağmen mahkeme ya da savcılığın infaz ertelemesine izin vermediği kararlar da bulunuyor. İncelenen raporlar arasında 3’üne, “toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturabileceği” gerekçesiyle cezaevinden çıkış izni verilmedi.
Adli Tıp’ta işlemi devam eden yaklaşık 100 dosya daha var. Bunların 20 kadarı terör suçlarından tutuklu veya hükümlü olanlara ait. Onların işlemlerinin de bir hafta içinde tamamlanabileceği belirtiliyor.
Adalet Bakanlığı’nın hasta tukumlu ve hükümlüler için bir diğer uygulaması da Metris Cezaevi’nde yürürlüğe girdi. Cezaevinde, hastane koşulları hazırlanan bir bölüm hizmete girdi. Doktor, hemşire ve hastabakıcılar dışarından hizmet alımı yöntemi temin edildi. Bu bölüme, bazı sağlık raporu almak isteyen hastalar da yerleştirildi. Bu bölümde, hastane şartlarında hem Adli Tıp raporu alma işlemi yürütüyor hem de tedavi başlıyor.
Tahliye sürecinin hızlanmasını biz de memnuniyetke takip ediyor ve duyuruyoruz ama unutulmaması gereken şeyler var: adli tıp sürecini hızlandırmak güzel ama çözüm bu süreci tümden iptal etmektir. bütün hastaları istanbula getirmeye burada bekletmeye gerek yok. bulundukları yerdeki hastaneden alacakları rapor geçerli olsun! bu uzun vadeli kalıcı bir çözüm olacak…
ayrıca hapiste tedavi edilemeyecek hastalar için hapishane cezaevi de yeterli olmayacak. sürekli bakım gerektiren durumdaki hastaları istanbuldaki hastane cezaevine taşıyorsunuz, herkes ailesinden uzağa gitmek zorunda değil (mesela: http://hapistesaglik.com/2013/02/09/losemi-hastasi-mustafa-kemal-ericli-hapiste-tedavi-olamiyor/)… iyileşmek veya yakınlarının yanında ölmek için, veda etmek için tahliye edilmek her insanın hakkı, vicdanın gereğidir!
Hasta mahpusların tahliyesi için, adli tıp engelinin kaldırılması için imza kampanyasına katılın
http://www.avaaz.org/tr/petition/Hapishanelerdeki_hastalari_disari_cikarin/?copy
http://hapistesaglik.com/2013/02/09/losemi-hastasi-mustafa-kemal-ericli-hapiste-tedavi-olamiyor/
Bir cevap yazın